Een Digitale Piano, wat is dat eigenlijk?

Digitale Piano bestaat uit 2 woorden; digitaal en piano. Het grote verschil tussen een digitale en een elektrische piano is de manier waarop het geluid wordt gemaakt.

Een elektrische piano bestaat al veel langer. De manier waarop de geluiden worden gemaakt is gebaseerd op de elektro techniek uit de jaren veertig. De toetsen slaan op een soort klankstaafjes (stemvorken) in plaats van op pianosnaren.


Omdat er geen klankast om een elektrische piano zit is het akoestische pianogeluid te zacht en moet worden versterkt. Dit wordt gedaan volgens het zelfde systeem als destijds een platenspeler werkte. Een pick-up element vangt de trillingen op en een versterker versterkt deze. Je hebt een speaker nodig om het versterkte geluid te kunnen horen.

Digitale piano

De digitale piano werkt met samples. Een sample is een opname van het originele geluid dat is bewerkt en wordt weergegeven als je op een toets drukt. Heel simpel uitgelegd moet je het zo zien dat iemand alle toetsen van een akoestische piano op gaat nemen en laat afspelen als je een toets op een digitale piano indrukt.De meeste ‘elektrische’ piano’s die nu nieuw te koop zijn werken op basis van deze sample of digitale piano techniek. Echte elektrische piano’s zijn alleen nog tweedehands te koop. Veel van deze elektrische piano’s zijn mits in goede staat veel geld waard.

Comments are closed.